Data vernietiging en bescherming

Uw computer bevat veel gegevens waarvan een groot deel als prive of bedrijfsgegevens zijn aan te merken. Vaak bevatten computers gegevens over bankzaken, belasting, klanten, leveranciers, lonen, (prive) correspondentie e.d. Deze zijn mischien niet top secret maar een aantal hiervan zult u zeker niet op straat willen hebben liggen en ook uw relatie's verwachten dat u hun gegevens vertrouwelijk behandeld.
In sommige sectoren is het in het kader van de (privacy) wetgeving zelfs verplicht om deze zaken vertrouwelijk te behandelen.

Gooi daarom geen enkele gegevensdrager als b.v. USB stick, CD, floppy, tape of disc wegm zelfs niet als u denkt dat ze defect zijn. Ook afgedankte computers bevatten een disc vol met informatie, gooi deze dus niet zomaar weg maar haal de harde schijf eruit en vernietig deze. Ook het weggeven van een oude computer is een onaandvaardbaar risico, zelfs als de volgende gebruiker betrouwbaar is weet u nooit wat daarna met de computer gebeurd. Als u uw oude computer wilt weggeven haal dan net als bij weggooien de harde schijf er uit en vernietig deze.


Er zijn diverse systemen en procedures om de mate van vertrouwelijkheid en de bijbehorende vernietigingsprocedure te bepalen. Het nadeel van al deze systemen is echter dat ze te complex en te uitgebreid zijn voor het MKB en prive personen waardoor ze voor deze groep gebruikers onbruikbaar zijn. De beste en snelste oplossing is om niet te analyseren maar gewoon alles als hoogst vertrouwelijk te beschouwen.

Hetzelfde geldt ook voor de diverse vernietigingsprocedures, deze eisen speciale kennis en software die in het MKB gewoon niet beschikbaar is.


disc vernietiging

De procedure voor MKB en prive personen is gewoon de meest lompe en door iedereen uit te voeren procedure.

MAAK HET KAPOT! Simpel, doeltreffend en zeker.

Diverse simpele gereedschappen als zware hamer, bijl of breekhamer kunnen dit werk perfect uitvoeren.

Pas op voor rondvliegende splinters en scherpe delen, draag handschoenen en veiligheidsbril.Wat Hoe
Documenten Papier versnipperaar (wel een die kleine snippers maakt en geen stroken)
open haard (wel zorgen dat ze echt tot fijne grijze as verbranden)
Floppy's Open breken en disc met schaar tot kleine stukjes knippen
Indien het metalen binnendeel van de disc zelf is verwijderd kan de disc ook door de meeste papierversnipperaars
Tape's Open breken en tape zelf met schaar tot kleine stukjes knippen
CD en DVD Met schaar tot kleine stukjes knippen
Zware papierversnipperaars kunnen ook CD's en DVD's aan.
USB sticks Met hamer of bijl tot poeder slaan
Computers Harde schijf eruit schroeven en deze met hamer of bijl kapot slaan
zorg hierbij dat niet alleen de kast kapot is maar ook de schijf zelf. Zie foto hierboven.


Vind u het een verspilling om de disc uit een computer te halen die u weggeeft en deze te vernietigen, bedenk dan dat de schade die u eventueel kunt oplopen in geld uitgedrukt veel en veel hoger kan zijn dan de waarde van een computer.

Onze handelswijze is, om bij alle inruil en ingenomen computers de schijf te vernietigen. Indien computers voor hergebruik in aanmerking komen wordt er een nieuwe harde schijf gemonteerd.

Andere gevoelige data

Naast gevoelige gegvens op af te voeren systemen kunnen ook bestaande administratie systemen gevoelige gegevens bevatten die niet meer nodig zijn voor de bedrijfsvoering. Te denken valt aan b.v. gegevens van ex relaties, oude prijs afspraken, oude contracten e.d. Ook voor deze gegevens is het zaak deze regelmatig te vernietigen om zo het risico van misbruik te voorkomen.
Hou echter wel rekening met de eisen van de belasting en andere overheidsdiensten die een aantal zaken tot 7 jaar terug kunnen opeisen.

Harware risico's

USB sticks en laptops bevatten vaak ook gevoelige data en lopen een extra risico op verlies en diefstal. Aangezien deze meestal gestolen worden voor de hardware en niet voor het stelen van gegevens is het voor het MKB in de meeste gevallen voldoende om te zorgen voor sterke passwords op de bios en windows accounts. Dit is echter geen garantie dat de gegevens beschermd zijn. Voor iemand met enige kennis van dit soort systemen is het geen probleem om de data te lezen.
Ga in geval van diefstal of verlies daarom altijd uit dat de gegevens openbaar kunnen zijn en neem akties alsof dit het geval is.
Licht alle relaties in
Verander alle toegangscodes.
Hoop op het beste.

home    sitemap

©   webdesign b.w.p.m. mauritsz mtp buurmalsen holland

Deze pagina voldoet aan de W3C specificaties Valid HTML 4.01 Valid CSS