MakingThePages


Netwerken en bekabeling

Netwerken worden opgebouwd uit diverse componenten die met speciale kabels zijn verbonden. Bij oude netwerken bestaat de bekabeling uit diverse soorten coaxiaal kabels (kabels met een kern en een gevlochten mantel) met verschillende dikten. Nieuwe netwerken maken gebruik van 4 of acht aderige kabels waar veel meer data overheen kan worden getransporteerd. Bij de oude coax netwerken lagen alle apparaten, als huizen bij lintbebouwing, langs de centrale kabel. Nieuwere systemen maken gebruik van stervormige strukturen waarbij apparaten samen komen op hubs routers of switches, die onderling verbonden zijn. De moderne netwerken kunnen veel meer data vervoeren dan de oude coax netwerken, maar vaak is dit nog niet genoeg, daarom worden grotere netwerken opgedeeld in segmenten. Indien data van een apparaat naar een ander apparaat moet gaan in hetzelfde segment heeft dit geen invloed op de andere segmenten waardoor het netwerkverkeer wordt beperkt. Deze techniek werkt alleen maar goed als de segmenten goed zijn ingedeeld en het grootste deel van het verkeer wordt beperkt binnen een segment. De vaak gebruikte gewoonte van het bijkopen van steeds meer switches, routers en servers bij performance problemen is meestal niet efficient. Bij netwerk performance problemen is de enige goede oplossing het eerst analyseren van het verkeer en dan pas indien nodig het netwerk uitbreiden. Indien u netwerkproblemen in uw netwerk vermoedt kan MakingThePages b.v. dit soort metingen en analyses voor u uitvoeren.

UTP

utp kabeldoos utp kabel
aansluitdooskabel

UTP bekabeling:
UTP (Unshielded twisted Pairs) bekabeling is op dit moment de meest gebruikelijke bekabeling. Er zijn diverse uitvoeringen met diverse snelheden vanaf 10 Mb/sec. De meest gebruikelijke is de z.g. cat 5 bekabeling met vier paren van twee aders waarvan er twee paren worden gebruikt. De paren aders zijn getwist om externe invloed van allerlei stoorspanningen te verminderen. De maximale snelheid van cat 5 is 100 Mb/sec.

UTP kabel met 4 aders
UTP kabelsCrossover
1 ----- 11 ----- 3
2 ----- 22 ----- 6
3 ----- 33 ----- 1
6 ----- 66 ----- 2
UTP kabel met 8 aders 568 standaard
KleurUTP kabelsCrossover
kleur wit/oranje1 ----- 11 ----- 3
kleur oranje 2 ----- 22 ----- 6
kleur wit/groen 3 ----- 33 ----- 1
kleur blauw 4 ----- 44 ----- 5
kleur wit/blauw 5 ----- 55 ----- 4
kleur groen 6 ----- 66 ----- 2
kleur wit/bruin 7 ----- 77 ----- 8
kleur bruin 8 ----- 88 ----- 7
kleuren
rechtcross
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
kleur kleur kleur kleur
printervriendelijk schema

COAX Tbase 10

coax kabel coax kabel coax kabel
afsluitweerstandTstukkabel met connector

Coax of TBase 10 netwerken komen nog veelvuldig voor maar zijn aan het uitsterven. Bij dit soort netwerken loopt de netwerkkabel van apparaat naar apparaat en wordt het apparaat via een T-connector aangesloten op het netwerk, de maximale lengte van de kabel kan 185 meter bedragen en er kunnen tot 30 apparaten op een kabel worden aangesloten. De kabel moet aan beiden einden worden afgesloten met een afsluitweerstand. Nadeel van dit soort netwerken is dat indien de kabel ergens onderbroken of los gekoppeld is het hele netwerk niet meer werkt. Voordeel is dat er een netwerk te maken is zonder hubs, routers of switches. Voor kleine netwerken was TBase 10 altijd een goedkope oplossing, alleen zijn er nu haast geen netwerkkaarten meer leverbaar die Tbase 10 kunnen aansluiten. Indien u nog een goed functionerend TBase 10 coax netwerk in gebruik heeft, is ons advies dan ook om dit langzamerhand te vervangen door een UTP netwerk.

Telefoon

telefoon kabel telefoon kabel telefoon kabel telefoon kabel

Telefoon netwerken en aansluitingen maken steeds vaker gebruik van de RJ connectoren als vervanger voor de vroegere 4 polige steker. Bij de RJ connectoren worden meestal maar twee aansluitingen gebruikt en het combineren van oude apparaten op een nieuw telefoonnetwerk geeft nogal eens problemen met het belsignaal, de telefoon werkt wel maar de bel gaat niet over. Dit probleem is meestal op te lossen door de EB draad van het toestel te verbinden met de B line van de telefoonaansluiting.

Netwerk apparatuur

De belangrijkste netwerk apparaten zijn de hub's, routers en switches, dit zijn allemaal apparaten die netwerkgebruikers onderling verbinden.
Hub's zijn de oudste van dit soort apparaten en verbinden alles op een volledig transparante manier, het netwerk is één segment en ieder apparaat werkt over hetzelfde netwerk en alle verkeer beinvloed dan ook het complete netwerk. Hierdoor is de kans op netwerk performance problemen ook groot, een zware gebruiker kan het hele netwerk traag maken of zelfs het netwerk plat gooien. Indien de gebruikers MS Office gebruiken en printen op een netwerkprinter zal dit bijna zeker tot problemen leiden. Andere office pakketten zoals Corel en Star Office geven duidelijk minder problemen.
Routers en switches zijn veel intelligenter, deze apparaten houden het netwerkverkeer zoveel mogelijk intern zodat de backbone minder wordt belast. Switches hebben dezelfde functie als hub's ze koppelen netwerkapparaten aan elkaar. Routers koppelen netwerken aan elkaar via b.v. een telefoonlijn. Bridges koppelen netwerksegmenten aan elkaar tot één ononderbroken netwerk.
Voor een goed effect is het wel van enorm belang dat ze goed worden geplaatst in het netwerk, anders is het effect gelijk aan het gebruik van hub's. Switches moeten zo worden geplaatst dat gebruikers met veel onderling netwerkverkeer op één apparaat worden aangesloten.

netwerk

Het b.v. aansluiten van alle PC's op switch 1, alle servers op switch 2 en alle printers op switch 3, zal waarschijnlijk geen enkel positief effect hebben op het netwerkverkeer over de backbone. Het netwerk zal zich gedragen als een TBase 10 of netwerk met hubs.
netwerk

Het aansluiten van b.v de PC's van de afdeling ontwikkeling, met de tekeningenserver en de plotters op één switch en de boekhouding met zijn servers op een andere switch zal wel een positief resultaat geven.
Indien het aantal aan te sluiten apparaten beperkt is en de afstanden naar een centraal punt minder dan 100 meter is het te overwegen om 1 grote switch te nemen. Voor redelijke prijzen zijn switches tot 48 poorten te krijgen met een interne snelheid van 13.6 Gbits/sec. Een 3Com 48 poorts switch is leverbaar voor rond de 1500 Euro (richtprijs, vraag om offerte voor aktuele prijs).

home    sitemap

©   webdesign b.w.p.m. mauritsz mtp buurmalsen holland

Deze pagina voldoet aan de W3C specificaties Valid HTML 4.01 Valid CSS